Billy Bakker

Geboren: 23 november 1988 in Amsterdam
Club: Amsterdamsche H&BC & Het Nederlands elftal
Positie: Aanvaller
Specialiteit: Scorend vermogen, backhand

Billy Bakker is al jaren trouw speler bij Hockeyclub Amsterdam, waar hij sinds kort aanvoerder van het team is geworden. Daarnaast speelt hij in het Nederlands elftal, waar hij begon als verdediger, maar al snel een solide positie als spits verworven heeft. Billy staat bekend om zijn aanvallende kracht. Met zijn brutale spel, doelgerichtheid en gevaarlijke backhand heeft hij al menig keeper weten te passeren.

In 2011 speelt het Nederlands elftal het EK in Mönchengladbach en wint daar zilver. Hierdoor plaats het elftal zich voor de Olympische Spelen in Londen 2012, waar Billy met zijn team een zilveren medaille haalt.

Inmiddels heeft Billy al ruim 40 interlands gespeeld. Billy woont in Amsterdam, studeert economie aan de Johan Cruyff University en rijdt in een Volvo V40.

Uitspraken:

„Het is een spel”, zegt Bakker over zijn brutaliteit in het veld. „Je moet natuurlijk niet als een dood vogeltje druk gaan zetten. En het helpt als je scoort en wint. Dan krijg je vanzelf vertrouwen.”

‘Ik scoor regelmatig met mijn backhand. Daar schiet ik graag mee. Maar om het nu mijn specialiteit te noemen, vind ik moeilijk te zeggen over mezelf.’

“Het is supermooi om aanvoerder te zijn van Amsterdam heren 1. Ik ben pas 23, dat is vrij jong om al aanvoerder te worden, maar ik heb zeker het gevoel dat ik er klaar voor ben. Ik voel niet echt meer druk, maar wel meer verantwoordelijkheid. Ik heb nu echt een voorbeeldfunctie, kan niet meer zomaar m’n koppie laten hangen.”

Lees meer

Naomi van As

Geboren: 26 juli 1983 in Den Haag
Club: Laren
Positie: Middenveld
Specialiteit: Individuele actie

Naomi van As is al jaren degene met de individuele actie bij het Nederlands elftal en haar club Laren. Zij is degene die een wedstrijd kan open breken. Ze speelt op het middenveld, waar ze haar stempel op een wedstrijd kan drukken met haar diepgang, techniek en snelheid.

In 2005 werd ze door alle coaches gekozen tot beste speelster van de hoofdklasse. In 2006 was ze genomineerd als ‘Talent van het jaar’ en haar definitieve doorbraak volgde met haar uitverkiezing tot ‘Beste speelster van de wereld’ door de internationale hockeyfederatie (FIH). Een enorme eer, die ze deelde met de Argentijnse Luciana Aymar.

In 2011 speelt het Nederlands elftal het EK in Mönchengladbach en wint daar goud. Daarnaast ook goud tijdens de Champions Trophy 2011 in Amstelveen. In 2012 wint het Nederlands elftal tijdens de Champions Trophy in Rosario de bronzen medaille. En tot slot een gouden medaille op de Olympische Spelen in Londen 2012. Inmiddels heeft Naomi al ruim 150e interlands gespeeld. Naomi woont in Amsterdam en rijdt een Volvo XC60.

Uitspraken:

‘Ik ben geen kakmeisje’

‘Hockey staat voor mij absoluut op nummer één. Intensieve trainingschema’s en beperkingen qua dieet horen daar nou eenmaal bij’

‘Uiteindelijk wil ik in mijn eentje de beste hockeyster van de wereld worden’

Lees meer